Nakit sa renesansnim motivima

Novi nakit sa starim renesansnim motivima, uz malo umešnosti i kreativnosti možete izraditi sasvim lako, a da to izgleda vrlo lepo i ne košta vas mnogo. Pri tome, dobićete unikatne komade nakita, koje niko drugi nema.

U Evropi je veoma popularan način ručne izrade nakita od konca i perlica. Renesansne čipke su naročito popularne u Italiji i njihova tradicija izrade i danas se neguje. Ova čipka radi se specijalnim čunjevima, a veština izrade je u mnoštvu različitih prepletanja.

Izrazi kao što su  “Lace Merletto”, “pizzo” i “trina” su sinonimi za čipku. Bez ikakve tekstilne potpore, kombinovanjem petlje na petlju iglom pomoću specijalnih tehnika. Burano čipka je i dalje remek delo u italijanskoj zanatskoj tradiciji, a u samom Buranu nalazi se muzej čipke –  Museo del Merletto

Na slikama ispod posta prikazano je kako su dizajneri primenili stare renesansne motive za izradu nakita u kombinaciji zlatnog i srebrnog konca u boji i perlica. Iste ove šeme možete koristiti za izradu nakita tehnikom heklanja ili tehnikom ošvica (keranja) i šivaćom iglom.

Keranje je nekada bila rasprostranjena tehnika ručnog rada, ali jedino u Gračanici žene aktivno rade keru i danas. Gračanička kera je zvanično zaštićena kod Insituta za intelektualno vlasništvo BiH. Za keranje nema šeme, a motivi cveća su bili i ostali najbrojniji, poput smilja, dragoljuba, minđušica, zumbulčića.

Ovi primeri su ideja za one vešte i kreativne. Prema ovim šemama možete sami pokušati napraviti nešto novo i moderno, ne samo za sebe već i za druge. Najlakše je to uraditi kombinacijom tehnika heklanja i poentlesa, koje su najprisutnije u današnje vreme. I još nešto, naoružajte se voljom i strpljenjem.


Leave a Reply