Slikarstvo i vez su veoma slični

Slikarstvo i vez su veoma slični, iako su tehnike rada različite. Slikar nanosi boje na platno i tako stvara željene motive, dok vezilja to radi pomoću igle i konca. Ona proizvoljno ili prema zadatoj šemi veze motive koncem na platnu. Postoji mnogo različitih načina stvaranja, kako u slikarstvu tako i za vez.

Ako se ove dve tehnike udruže mogu da stvore prava mala umetnička dela na jedan novi način. Slike koje vidite ispod ovog posta nastale su u kombinaciji ove dve tehnike rada. Na belom panama platnu (a može i u željenoj boji) sprej tekstilnim bojama napravljen je motiv za podlogu.

Tri motiva za izradu kombinacija

Podloga za granu sa trešnjinim cvetom napravljena je pomoću gaza platna (veličina slike) iz čije potke su mestimično izvlačene niti da bi platno bilo još ređe.Gaza se blago navlaži, a potom raširi preko belog panama platna. Zatim se pažljivo isprska sprej bojom (boja lešnika), tako da boja prodre kroz retko platno na osnovu. Pažljivo se potom otkloni gaza i ostavi vlažna boja da se osuši. Mestimično, na pojedinim delovima osnove, sprej bojom možete pojačati lešnik nijansu. Po želji, šablonima možete naneti okvir (paspartu) na platno odgovarajućim nijansama boja. Kada se boja bude sasvim osušila, bodom pokrstica izvezite motiv sa granom trešnjinog cveta, prema priloženoj šemi. Vez se radi bodom pokrstica sa 3 niti muline konca.

Ostala dva motiva pripremite i obradite na isti način. Iris je urađen sa oker žutom podlogom, a ljiljan sa teget nijansom i belom bordurom. Pomoću šablona i teget sprej boje napravljena je bela bordura, a teget boja je mestimično pojačana po obodu slike. Vez uradite na isti način, bodom pokrstica sa 3 niti muline konca, prema datim šemama.

Motive možete izvesti bodom pokrstica na belom panama platnu, bez islikavanja podloge. U tom slučaju ih možete upotrebiti i za ukrašavanje zavesa, prekrivača, navlake za jastuče ili za jednostavnu veženu sliku.

Oznake boja konca za vez date su za muline konac Pupets, ali vi možete upotrebiti i adekvatnu zamenu. Sve tri šeme priložene su ispod posta u PDF formatu, koji možete preuzeti.

Ukoliko vam se kombinacija dopada možete isprobati, napraviti svoje vlastite kombinacije ili jednostavno izvesti ova tri prelepa motiva.Leave a Reply