Slatke novogodišnje čarolije

Slatke novogodišnje čarolije možete i sami napraviti od osnovnog testa za izradu medenjaka, koristeći različite oblike i ukrašavajući ih na razne načine. Uz medenjake možete koristiti raznobojne oblike bombona, želea, dražeja, čokoladica. Sve će to dati poseban izgled i istaći lepotu medenjaka. Za sneg koristite šećernu pastu, ali vodite računa prilikom rada da se ona brzo stvrdnjava.

U ovom postu su neke od ideja za slatke novogodišnje čarolije, kao i osnovni recept za izradu medenjaka. To je samo nekoliko ideja, a mogućnosti su neograničene i prepuštene vašoj mašti.

Medene kućice – Od testa za medenjake ispecite tanke kore. Od njih pomoću šablona iskrojite delove za kućicu. Delove spojite gustom šećernom pastom uz pomoć drvenih čačkalica. Ukrasite kućicu raznobojnim bombonama i šarama od gum paste i dekorišite šećernom pastom (sneg). Da biste uspešno napravili gum pastu potrebni su vam glicerin i glukoza. Šare možete napraviti i od šećerne paste u koju ste dodali boju za kolače.

Pre rada, napravite kroj za kućicu od paus papira. Isecite krojne delove od ohlađene medene ploče. Kućicu postavite na ravnu podlogu, koju ste prethodno obložil papirom ili alu folijom. Gotovu kućicu prekrijte celofanom, zbog prašine.

Jeleni od čokoladnih medenjaka – Pečene medenjake (mogu biti i kupljeni) adekvatnog oblika možete koristiti za izradu jelena, kao što je to prikazano na slici ispod ovog posta. Prvo ih prelijte otopljenom čokoladom, a kad se ohlade i stegnu napravite rogove i uši od obojene šećerne paste i rastopljene čokolade, a zatim ih zalepite za medenjake. Ostale detalje iscrtajte belom i obojenom belom čokoladom (oči, usta i nos). U svaki medenjak zabodite štapić, a na donjem delu zavežite mašnicu.

Medenjaci kao figurice – Od medenog testa možete krojiti figure modlicama različitog oblika. Pecite medenjake po osnovnom uputstvu, a kad se ohlade možete ih dekorisati na različite načine: marcipanom, gum pastom ili šećernom pastom bez ili sa dodatkom boja za kolače. Figurice možete šarati ili tanko premazati pa dodati detalje kao što su cvetići, zvezdice i sl.

Takve medene figurice mogu biti i originalni ukrasi za novogodišnju jelku.

Osnovni recept za izradu medenjaka

Potrebno je:

  • 400 gr običnog mekog brašna, 140 gr prah šećera, 60 gr margarina, 2 jajeta, 2 supene kašike tečnog meda, 1 ravna kafena kašičica sode bikarbone, 1 kafena kašičica mešanih mlevenih začina za medenjake (karanfilić, cimet, anis).

Priprema: Od sastojaka izradite glatko testo, prekrijte celofanom i ostavite da odmara jedan dan. Zatim ga na pobrašnjenoj dasci razvijte na 3-4 mm debljine i isecite modlama različite oblike. Složite na podmazan pleh i premažite jajetom umućenim sa malo vode i mleka. Pecite u dobro zagrejanoj pećnici.

Glazura za ukrašavanje:

  • 160-200 gr prosejanog prah šećera, 1 belance, sok limuna, 1 kafena kašićica gustina.

Mutite belance i nekoliko puta prosejan prah šećer, sve dok ne dobijete lepu belu i gustu masu (oko 15-20 min). Na kraju dodajte nekoliko kapi limunovog soka i 1 kašičicu gustina. Glazuru možete da bojite bojama za kolače.

I to je sve, čarolija može da počne!


Leave a Reply