Proslave i porodica na okupu

Proslave u kući i porodica na okupu je odlika svih blagdana, a pogotovo verskih kao što je to Božić. Toplinu i raspoloženje u domu stvara prvo porodica, lepim i harmoničnim odnosima. Dobro predpraznično raspoloženje je osnova za lep provod praznika. Obično cela porodica učestvuje u pripremama, svako ima svoje zaduženje i trudi se da uradi i više od očekivanja.

Toplinu i ljubav nosimo u srcima, a to je prvi i najlepši poklon za naše najdraže. Nijedan doček Božića i Nove godine ne može biti lepši od onoga koji možete organizovati u svome domu. Neobično važni detalji u tim pripremama su dekoracija prostora, stola, serviranje, izbor i priprema hrane i sl.

U ovom postu možete pronaći nekoliko ideja kako to da uradite i time doprinesete što boljoj prazničnoj atmosferi u vašem domu.

Venci su obeležje slavlja

Venci su uvek obeležje slavlja, simbol uspeha i večnog trajanja. Na tržištu se mogu kupiti gotovi u obliku kruga, raznih veličina, namenjeni za ukrašavanje zida ili stola. Mogu se kupiti i oni na metar, napravljeni u obliku dugačkih povezanih grana jelki (girlandi), koji su najpogodniji za ukrašavanje vrata i prozora. Takvi se mogu postaviti i na sredinu velikog dugačkog stola. Oko njega se mogu obaviti električne svećice, razni lampioni i ukrasi. U svakom slučaju kada se postave daju svečanu atmosferu u stanu.

U mnogim evropskim zemljama girlandama i električnom novogodišnjom rasvetom kite se skoro sve kuće, a naročito one maštovitijih stanovnika i imućnih vlasnika.

Kupola od jabuka kao aranžman

Kupola od jabuka je aranžman koji izgleda prelepo i ulepšaće slavlje u kući, a naročito za novogodišnje praznike. Da bi ga napravili potrebne su vam dve glavice kupusa (različite veličine) od kojih veća treba da se uglavi u gornji deo saksije tako da veći deo ostane iznad. Manju glavicu postavite na veću, a između sravnite obline jedne i druge da bi pod pravim uglom legle jedna na drugu. Probodite vertikalno veći metalni štapić (za roštilj) kroz obe glavice i tako ćete fiksirati jednu za drugu i dobiti oblik kupole. Jabuke pričvršćujte jednu po jednu drvenim štapićima za roštilj, kružno u redovima počevši odozdo na gore. Jedan kraj štapića zabodite u jabuku, a drugi u glavicu kupusa. U šupljine između jabuka zabodite grančice zimzelena, imele ili nekog sitnog cveća. Ukrasite zlatnim gajtanima, a na vrh možete zabosti zvezdu. Saksiju malo obojite zlatnom bojom u spreju ili dekorišite na neki svoj način.

Birajte jabuke ujednačene veličine. Fiksiranjem jabuka i dužinom štapića možete formirati pravilan oblik. Možete kombinovati i razno voće i slagati ga po bojama u redovima. Orah možete obojiti zlatnom bojom, učvrstiti ga žicom i koristiti za detalje na aranžmanu. Nove ideje dobićete i sami prilikom rada.

Praznik mirisa između Nove godine i Božića

Vreme između Nove godine i Božića je praznik mirisa. Sve miriše na grane četinara, pomorandžu, karanfilić, razne kolače, pečenje itd. Mnogi prave male ukrase od karanfilića ili voćne aranžmane sa medenjacima i pomorandžama i tetovažom od sušenih karanfilića. Uz sjaj i toplotu sveća, mirisi se jače šire celim prostorom u stanu. Sve ove stvari zajedno čine proslave svečanijim, podstiče osećaj harmonije, a porodicu čini srećnijom


Leave a Reply