Stari folklorni motivi za vez

Stari folklorni motivi za vez, koje vidite na ovde priloženim slikama, vekovima su korišćeni na području od Nemačke do Grčke. Naročito su bili zastupljeni na ukrašavanju odeće žitelja bivše Jugoslavije. Danas je veoma teško precizirati tačno mesto nastanka nekog folklornog motiva. Oni se još uvek često koriste za ukrašavanje narodnih nošnji u okviru folklornih kulturno umetničkih društava.

Možete ih koristiti za izradu i ukrašavanje suvenira i odeće koja služi kao suvenir ili za izložbene primerke odeće. Takođe se mogu iskoristiti kao modni detalji na savremenoj odeći u etno stilu.

Vez se radi bodom pokrstice sa tri niti muline konca, na odgovarajućem platnu za vez pokrsticama. Posebne šeme nisu potrebne, jer su motivi vrlo jednostavni za izradu i sve je odlično vidno na priloženim slikama.

Za uvećanje kliknite na svaku sliku ponaosob.


[…] Šta sve vezom možete da napravite, prikazano je malim sitnim primerima u PDF dodatku ovog posta. Odabrani su cvetni motivi koji se rade bodom pokrstice, prema šemama, tako da  oni manje talentovani mogu na jednostavan način da ove motive pretvore u vežene detalje. Ako volite etno stil možete odabrati neki iz mnoštva folklornih motiva. […]

11 mjeseci ago

Leave a Reply