Koko Šanel kao inspiracija

Poznata modna kreatorka kao inspiracija za modnu kolekciju 2009

Poznata pariska modna kreatorka Koko Šanel je postala simbol modnog sveta, kao i njene čuvene modne kolekcije. Film koji je snimljen (2009 god.) o ovoj izuzetnoj ženi, koja je ostavila traga na svetsku modu 60-tih godina, probudio je mnoga sećanja starijih. Kod mlađih kreatora postao je inspiracija za stvaranje novih modela sa duhom toga vremena. Podstakao je i samu parisku modnu kuću nazvanu po njoj da te godine lansira novu svečanu kolekciju. Kolekcija je bila inspirisana radom i stilom velike umetnice Koko Šanel.

Bila je to kolekcija u kojoj je preovladavala bela boja sa crnim akcentima. Ova modna revija privukla je ljubitelje mode iz svih krajeva sveta. Kolekcija je bila vrhunska što se tiče stila, linija, oblika i kvaliteta tkanina. Nešto novo, što karakteriše ekstravagancija, sa detaljima koji simbolišu eleganciju, koju je Koko Šanel 60-tih vrlo smelo unela u svoje modno stvaralaštvo.

Jednostavnost i romantika iz tog perioda izražena u vrhunskim materijalima, čija je bogata dorada aplikacijama, vezom i čipkom izrađenim negde na dalekom istoku. Glave manekena pokrivene su kapama raznih oblika, sa belim i crnim apliciranim cvetovima koji su ličili na ikebanu. Mnogi poznavaoci Koko Šanel i modni komentatori su se pitali da li bi i koliko bi se ona složila sa svim tim viđenim na reviji. Očigledno je da je novo vreme unelo još smelije i ekstravagantnije detalje.

Mali delić ove modne revije prikazan je na slikama ispod, a na vama je da sami procenite koliko se ovi modeli mogu prilagodti današnjem načinu života.


Leave a Reply