Goblen urađen na stolici

Goblen urađen na stolici – Povratak starih vrednosti
Vez na stolici
Goblen vežen na stolici

Goblen urađen na stolici neodoljivo podseća na povratak pravih starih vrednosti iz davnina. Oni koji vole rustični nameštaj, stolice i fotelje u duborezu, mogu na njima da primene goblen šemu priloženu uz ovaj post. Nekada se nameštaj sa goblenima mogao videti samo u elitnim salonima srednjovekovne vlastele, kraljeva, bogatih trgovaca, a kasnije u muzejima.

Danas u Evropi postoji dosta radionica u kojima se i dalje rade gobleni na stari način. Oseća se zainteresovanost i kod mladih za izradu ovog lepog ručnog rada na novi način. Goblen se može primeniti i na nameštaju modernog dizajna.

Nabavka šema i ostalog materijala (konca) je veoma skupa, ali se on može nabaviti. Šema priložena u ovom postu je originalna, a napravljena je 1933 god. po antičkom uzorku. Veličina motiva na naslonu je 41×49 cm, dužina motiva na sedalu 55 cm napred, a na zadnjem delu 43 cm. Dubina je 44 cm, a oblikovana je za donji deo stolice (sedalo), ali isti motiv se može primeniti i za gornji deo stolice (naslon).

Za stolice većeg formata, pojedini delovi motiva grana i listova kao i cvetova, mogu se ponoviti. Vez možete raditi bodom pokrstica (dobićete rad večeg formata za fotelje) na odgovarajućoj podlozi bež boje. Motiv možete da vezete i na somotu, bodom pokrstica preko gaze, a kasnije možete izvući niti ili goblen bodom u razmeri 1:4, prema oznakama na datoj šemi.

Kombinaciju boja možete sami odabrati ili nabaviti muline konac Puppets u navedenim bojama. Uz šemu su označene 53 nijanse različitih boja mulinea. Kao osnovu za izradu goblena koristite goblen platno ili čvršće panama platno za vez pokrsticama. Kao što je već navedeno u postu, možete koristiti i druge pogodne vrste podloge za vez.

Ovde je i jedan mali prigodan i koristan savet za presvlaku stolice, ako volite vežene i šarene motive.

Pletivo sa šarenim uzorcima na stolici
Presvlaka za stolicu
Presvlaka od džempera

Stari pleteni džemper sa živopisnim motivima ruža možete iskoristiti za tapaciranje starog nameštaja, kao što je to prikazano na slici desno. Ako umete, možete to uraditi sami ili zatražiti to od tapetara za nameštaj.

Ideja je izuzetno dobra, zato ne bacajte stare pletene džempere koje je još možete iskoristiti na stari način.


Leave a Reply