Pravilan vez bodom pokrstice

Pravilan vez bodom pokrstice je vrlo važan!

Pravilan vez bodom pokrstice je vrlo važan, ako želite da vam rad bude uredan. Iako je vrlo jednostavan za izradu ta pravila bi trebalo slediti, jer u suprotnom slučaju traljava izrada će pokvariti dobar utisak i vaš trud. Osim toga, trošićete više konca nego što je to neophodno.

Vez bodom pokrstice je najstariji oblik veza koji se koristio širom sveta još od srednjeg veka. Tradicionalno, pokrstica je korišćena da ulepša posteljinu, stolnjake, kuhinjske krpe, šustikle, zavese i sl. Raznobojni uzorci slični slikama, kakve viđamo danas, su moderna verzija proistekla iz berlinskih vunenih radova sredinom devetnaestog veka. 

Pamučni konac je najčešći konac za vez. To je konac od mercerizovanog pamuka, sastavljen od šest niti koje su samo labavo uvijene zajedno i lako se odvajaju. Zove se muline, a najpoznatiji brend je DMC. Danas postoje i mnogi drugi proizvođači. Drugi materijali koji se koriste su biserni pamuk, danski cvetni konac, svila i viskoza. Takođe se koriste i različite vunene, metalne ili druge niti. Neki konci takođe imaju više od jedne boje po niti, što u stvarnoj primeni  daje neverovatne rezultate.

Tkanine koje se koriste za vez pokrstice uključuju lan, aida tkanine i tkanine sa mešovitim sadržajem koje imaju „ujednačeno tkanje“, poput jobelana. Sve tkanine za pokrstice tehnički su „jednako tkane“ jer se izraz odnosi na činjenicu da je tkanina tkana tako bi se osiguralo da postoji isti broj niti po inču i u osnovi i u potki (tj. vertikalno i horizontalno). Tkanine su kategorisane po nitima po inču, a mogu se kretati od 11 do 40.

Brojane pokrstice se rade po šemi i mogu se koristiti na bilo kojoj tkanini čije se niti mogu brojati; vrsta tkanine i broj niti po bodu određuju veličinu gotovog motiva. Na platnu nema odštampanih motiva, zato što se motiv formira bodom pokrstica na platnu prema šemi. Šeme za vez mogu se pronaći u knjigama i časopisima, kao i na internetu. Sa posebnim programom, koji možemo instalirati na kompjuter, mogu se formirati vlastiti motivi uz malo kreativnosti i umešnosti.

Za rad je potrebna odgovarajuća igla za vez sa tupim vrhom i konci za vez. Pošto su konci za vez sastavljeni od 6 niti, za rad koristite onoliko koliko vam treba u odnosu na bod (uobičajeno 3, 2 ili 1 nit). Rad se uvek počinje sa naličja i ostavlja se nekoliko cm konca, koji se kasnije provlači ispod urađenih niti da bi se rad učvrstio. Po završetku veza ostatak konca provučemo kroz konac na naličju tkanine.

Osim osnovnog boda pokrstice postoje i neke složenije vrste o kojima možete pročitati više OVDE

Na slikama ispod je prikazana pravilna izrada osnovnog boda pokrstice, kliknite na njih da ih uvećate.


Leave a Reply