Ukusna jela sa roštilja

Zašto su jela sa roštilja ukusnija i zdravija od ostalih?

Roštilj jela
Jela sa roštilja

Uprkos tome da danas postoji mnogo specijalnog posuđa i kuhinjskih aparata za zdravu  pripremu namirnica, stari dobri gril još uvek ima prednost i  neprevaziđen je po pitanju ukusa.

Prednost grila je u tome što se pri pripremi jela izuzima upotreba dodatne masnoće i jelo servira odmah sveže pripremljeno, bez velikog gubitka važnih sastojaka kao kod prženja, kuvanja i sl. Drveni ugalj daje ovim jelima izuzetno prijatan miris, i pre svega ukus. Ipak, treba paziti na plamen i suviše vreo roštilj, jer ugljenisane površine namirnica nisu ni ukusne ni zdrave.

Pri pripremi jela na žaru obavezno koristite pribor za gril, inače ćete se umesto mesa ispeći vi sami. Preporučljivo je sa donje strane rešetke roštilja staviti alufoliju, ali tek kad se formira žar. Meso stavite na gril tek kad se pojavi pepeo, jer tada temperatura nije toliko visoka. Samim tim se smanjuje rizik da hrana izgori, što bi je učinilo i nezdravom za konzumiranje.

Izbegavajte da na roštilj stavljate slaninu, nepogodne vrste kobasica, viršle ili šunku, jer ih nikako nije zdravo pripremati na taj način, ali specijalne kobasice za roštilj su sasvim u redu.

Kod pripremanja svežeg povrća pripazite, pripremati ga na roštilju je igra sa vatrom, u pravom smislu te reči.

Riba sa roštilja ima posebno dobar ukus, pogotovo ako je spremi iskusan kuvar. Za meso i povrće je takođe potrebno malo iskustva, koje je odlučujuće za dobar ručak ili večeru sa roštilja.

Skuše na žaru imaju vrlo specifičan miris i ukus i super zdrava su hrana kao i sva plava riba.

Pa usput, evo i jednog jednostavnog recepta za pripremu:

Skuše na žaru

Skuše
Skuše na žaru

Potrebno

  • 4 očišćene skuše
  • Marinada – 100 gr ulja, 1 supena kašika limunovog soka, 2 seckane grančice majčine dušice, seckana vezica peršuna, 10 kašičica seckanog ruzmarina

Skuše oprati, osušiti kuhinjskom krpom i staviti u marinadu. Preliti ih marinadom i ostaviti da se mariniraju 30-50 minuta. Zatim ih izvaditi, staviti na kuhinjsku dasku i sa obe strane nekoliko puta poprečno raseći. Preliti ih marinadom, koristeći supenu kašiku i posoliti. Peći na žaru sa svake strane po 8 minuta.

Kao prilog možete poslužiti topao sos od paradajza na mediteranski način i beli hleb.

Prijatno!

Leave a Reply