Život u skladu –  FENG ŠUI

FENG ŠUI nudi metod življenja u harmoniji sa vašim okruženjem i njegovim energetskim zračenjem. Njegovo praktikovanje može da poboljša mnoge segmente vašeg života, uključujući porodicu, partnerske odnose, karijeru i biznis. Studije vezane za FENG ŠUI povešće vas na fascinantno putovanje koje otkriva mešavinu nekoliko aspekata Kineske kulture. FENG ŠUI je zanosan spoj mističnih verovanja, astrologije, folklora i zdravog razuma. Ako se detaljnije zagleda u ovu drevnu veštinu, otkrićemo da je to veoma kompleksna mudrost, bazirana kineskom razumevanju dinamičkog protoka energije kroz univerzum, opisane bogatstvom simbola. Ući ćemo u nedokučiv svet zmajeva i tigrova, vatre i vode, pozitivnih i negativnih snaga, JIN i JANG energetskih tokova i međuzavisnosti prirodnih elemenata kroz njihove stalne promene. Kroz vekove različite škole su se razvile. Svaka od njih ima pomalo različit pristup, mada su bazični principi isti.

FENG ŠUI – ŠKOLA FORME

Ova škola fokusira se prvenstveno na konture pejzaža, njihov oblik, veličinu, vodene tokove i uticaj ovih fizičkih formacija na mesto boravka. Strane sveta na kompasu simbolizuju četiri životinje. Istoku odgovara zeleni zmaj, zapadu beli tigar, jugu crveni feniks i severu crna kornjača. Ove četiri životinje predstavljaju božanska bića kineskog zodijaka. Odlična FENG ŠUI lokacija je tamo gde se susreću zeleni zmaj na istoku i beli tigar na zapadu. Zmajem se smatra brdo koje se izdiže iznad ostalih, tako što se jedan obronak strmo uzdiže, a drugi blago spušta prema istoku. Pravog zmaja dopunjava nešto niži tigar, na zapadnoj strani. Najpovoljnija lokacija je tamo gde ove dve konfiguracije čine krivinu u vidu potkovice, a vegetacija u okolini je sveža i zdrava. Ako je u blizini i reka, čista i spora, ako je vazduh prijatan i miriše, to je znak da su energije JIN i JANG u balansu.

Danas realno nije lako naći tako savršenu lokaciju. Zbog toga moderni FENG ŠUI učitelji se trude da prilagode ove stare principe savremenim uslovima. U HONG KONGU na primer, zgrade su projektovane tako da predstavljaju zmajeve i tigrove, a ulice su vođene kao vodeni tokovi. Tako je na primeru ovog bogatog grada drevni FENG ŠUI primenjen u modernom maniru. Ovako veštački stvoren u  gradovima može kreirati blagotvorne energetske tokove i to je ono što ovu veštinu čini tako neodoljivom i uzbudljivom.

FENG ŠUI učitelji preporučuju da zemljište – objekti – na istočnoj strani vaše kuće treba uvek da budu viši od istih na zapadnoj, jer to vašem domu pruža podršku i zaštitu. Takođe je dobro, ako se ispred kuće nalazi ravan otvoren prostor, koji dozvoljava da se pozitivna energija tu akumulira i prenosi na stanare, što će njihov odnos sa okruženjem učiniti harmoničnim. Ukoliko zaleđina kuće nedostaje, sađenje grupacije zelenog drveća služi istoj svrsi. Fontana ispred kuće naročito doprinosi akumulaciji zdrave energije.

FENG ŠUI – TRADICIONALNA KOMPAS ŠKOLA

Tradicionalna kineska FENG ŠUI škola datira još od 3000 g. pre naše ere i bazirana je na naučnom principu, daleko više ngo na spiritualnom i intuitivnom. To nije religija iako se oslanja na određene teorije Tao folozofije. To nije stvar u koju ćete verovati ili ne, to je život sam. Univerzum postoji sa svom svojom energijom, verovali u njega ili ne. Kao i piramide, one nisu fatamorgana.

Studenti tradicionalne škole dugo godina izučavaju ovu veštinu pod pokroviteljstvom svoga učitelja. U komunističkoj Kini ova praksa je bila zaustavljena za javnost i korišćena samo za povlašćene. Nasuprot tome, Tajvan, Singapur, Malezija i Hong Kong sa velikom migracijom Kineza, sačuvali su i unapredili FENG ŠUI u finu umetnost. Ako umetnost podrazumeva bliski kontakt sa prirodom i njenim zakonima, onda onaj koji uređuje životni prostor u tom maniru zavređuje poštovanje koje umetniku pripada.

Praktično govoreći, tradicionalni FENG ŠUI obavezno koristi kompas radi određivanja direkcija. To može biti običan ili kineski LO PAN kompas. PA KUA je jedan od ključnih alata, to je osmougaona figura sa trigramima na svakoj od strana. PA znači osam, a KUA znači trigram. Trigrami su grupa od tri linije, pune ili isprekidane, imaju svoj naziv i nosioci su određenih energija, koje odgovaraju svakom od pet elemenata. Ovaj dijagram se postavlja na plan sobe kuće ili biroa sa namerom da pokaže gde se koji od životnih sektora nalazi. Na primer, karijera se uvek nalazi na severu, zdravlje na istoku i sl.

TIBETANSKA SEKTA – CRNI ŠEŠIR

Ovu školu je 1986. u Americi osnovao učitelj LIN YUN. Bazirana je na upotrebi alatke koja je modifikovani PA KUA, a naziv joj je BA GUA. Za razliku od originala, ova alatka se postavlja na plan kuće, bašte ili sobe, tako da sektor karijere uvek pada na ulazna vrata, bez obzira na koju stranu sveta ona gledaju. Tako će sektor bogatstva padati uvek u gornji levi ugao sobe, sektor odnosa u krajnji desni itd. Očigledno, ovo je spiritualni prilaz metodi, ali ono što je zajedničko za oba prilaza je kruženje energije. Metode i alati za njeno stimulisanje su isti. Obe koriste kristale, zvončiće, ogledala, fontane i slično … Jer, ako energija dobro teče kroz prostor doneće dobrobit. U suprotnom, ako prolazi suviše brzo ili je stagnantna proizvodi loš FENG ŠUI.

Kinezi veruju da sve što preduzimamo zarad uspostavljanja sklada Zemlje, Neba i Čoveka donosi mir i blagostanje svima.

napisala arh.mr. D. Vojinović


Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

1 godina ago

Leave a Reply