Bilje u službi lepote

Bilje u službi lepote
Biljne infuzije i kupke

Bilje je u službi lepote odvajkada. Nekada je bilo korišćeno direktno iz prirode, a danas je tu kozmetička industrija koja obilato koristi njegovu moć u proizvodnji raznoraznih kozmetičkih preparata. Nažalost, svi ti preparati sadrže i mnoštvo štetnih dodataka koji nam ponekad mogu više naštetiti nego pomoći.

Priroda je još uvek svuda oko nas, pa zašto onda to ne iskoristit i biti sam svoj kozmetičar. To je zdravija i jeftinija varijanta. Uz pomoć svežeg ili suvog bilja možete da načinite različite, veoma korisne i osvežavajuće losione, kupke, kreme. Lekovito bilje možete sakupljati sami, a možete ga i kupiti u biljnoj apoteci.

Različite vrste bilja imaju različiti, blagotvoran uticaj na kožu. Neke se koriste za čišćenje kože, druge stimulišu cirkulaciju, treće osvežavaju … Možete da eksperimentišete sa različitim vrstama bilja, da biste otkrili koje najbolje deluje na vašu kožu. Biljna kozmetika ne čini čuda, ali redovnim korišćenjem, zdravom ishranom i načinom života, pomoći ćete i svojoj koži, osećaćete se bolje i izgledati lepše.

Za eksperimantisanje sa biljem ograničite se na aromatično i bilje koje se koristi u kuhinji, kao i na ono koje možete pronaći u biljnoj apoteci, tj. ono koje je poznato u farmaciji kao bilje koje se koristi u kozmetičke svrhe. Na ovaj način ćete izbeći greške koje mogu loše uticati na kožu vašeg lica i tela.

Bilje u obliku infuzija

Biljna infuzija je najjednostavniji način da iskoristite lekovito bilje u kozmatčke svrhe. Njena jedina mana je to što ne traje dugo, osim ako se ne čuva u frižideru. Ona se može koristiti za umivanje ili kao tonik i osveživač kože, a mogu se koristiti razne vrste lekovitog bilja.

Osnovni recept za biljnu infuziju: 1 kašičica osušenog ili 4 kašičice svežeg bilja, šolja vode. Stavite bilje u šolju, prokuvanu vodu sipajte preko bilja i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Vodicu držite u frižideru (rok trajanja je najviše nedelju dana).

Kamilica
Kamilica za bljnu infuziju
 • Kamilica ima umirujući efekat kada se njome isprska ili umije čisto lice.
 • Zova (listovi i cvet biljke) pomaže izbeljivanju fleka i pega sa lica. Umijte se vodom u koju ste dodali zovu i pustite da se voda sama osuši na licu.
 • Morač (divlja mirođija) je odlično sredstvo za borbu protiv bubuljica. Nakon čišćenja lica, umijte se vodom sa moračem i pustite je da se sama osuši.
 • Ruzmarin je pogodan za spravljanje tonika koji blagotvorno deluje na osetljivu kožu. On,takođe, oživljava i vraća sjaj umornoj i beživotnoj koži. Naravno, i on se nanosi na čisto lice.
 • Nana je odlična za čišćenje lica, posebno za borbu protiv mitesera. Ako imate osetljivu kožu, smanjite na pola predviđenu količinu nane iz recepta.
 • Kopriva osvežava kožu i odlična je za umornu kožu.
 • Peršun je odličan za ispiranje očiju. On umornim i zakrvavljenim očima vraća kristalni sjaj.
 • Majčina dušica je dobra za tretiranje akni i bubuljica.Očistite lice, zatim utapkajte vatom vodicu od majčine dušice na lice i pustite je da se osuši prirodnim putem.
 • Hajdučka trava je odlična za masnu kožu, jer utiče na sužavanje pora. Kao i u prethodnim slučajevima, umijte čisto lice vodicom od hajdučke trave i sačekajte da se prirodnim putem osuši.

Bilje kao blagotvorna kupka

Biljne kupke su dobar način za opuštanje, a imaju i mnoga blagotvorna dejstva. Svo bilje koje se tradicionalno upotrebljava za kupke ima odrđene kvalitete: neko poboljšava sastav kože, drugo otklanja umor i bol. Često se kaže da mišiće ne relaksira bilje, nego topla voda. Tačno je da mišićima prija kupanje u toploj vodi, ali svaki dodatak učiniće kupke ekstra prijatnim.

Najjedostavniji način da načinite biljnu kupku je da napravite običnu kesicu od pamučnog platna i napunite je biljem po izboru. Nikad nemojte da stavite pregršt bilja direktno u vodu, jer ćete provesti sate i sate pokušavajući da posle kupanja očistite kadu i zapušene cevi. Vrećicu sa biljem možete da koristite i za masiranje, nakon što se opustite u kadi. Za vrećicu upotrebite pamučno platno 20×20 cm, stavite bilje u sredinu, krajeve skupite i vežite trakom, stavite vrećicu u kadu i preko nje sipajte toplu vodu.

Možete sami da napravite svoju kombinaciju bilja za kupanje, u zavisnosti od toga koje bilje volite. Pogodno je svako aromatično bilje, a posebno su prijatni lavanda, limun i vrbena. Možete napraviti i mešavinu aromatičnog bilja koje ima specifične kvalitete.

Miloduh kupka
Miloduh u kupki
 • Petrovac i pelen se preporučuju za opuštanje bolnih mišića, a kamilica im se može dodati zbog svog umirujućeg dejstva. Sva tri elementa stavite u kesicu u istoj srazmeri.
 • Miloduh (selen) otklanja neugodne mirise (deluje dezodorišuće), a može da pobudi i ljubavnu želju. Inače, najbolje je koristiti sveže listove miloduha.
 • Boražina (borač) ako duže stoji u toploj vodi, smatra se da podmlađuje kožu.
 • Ruzmarin, takođe, na sličan način utiče na kožu.

Da biste smanjili poguban uticaj dima na disajne organe, posebno ako ste prehlađeni, probajte mešavinu listova eukaliptusa i ruzmarina. Za okrepljujuću jutarnju kupku probajte žalfiju, koja smanjuje znojenje i često se koristi u toplim kupkama za opuštanje. Limun takođe deluje opuštajuće. A za uspavljujuće večernje kupke, probajte mešavinu valerijane i kamilice.

Leave a Reply