Vez na starom tkanom platnu

Vez na starom domaćem tkanom platnu danas je pravi raritet i skoro da ga je nemoguće pronaći, osim u muzejima. Juče sam imala priliku da ga vidim i opipam i to je bilo baš prijatno iznenađenje dana. Podsetilo me je nekako na detinjstvo i sve one divne uspomene i davno prošla bezbrižna vremena.

Sve je počelo jednim pozivom na kafu. Naime, moja komšinica i ja smo obe penzionerke. Ona na jednoj, a ja na drugoj strani haustora. Obe smo udovice i obe volimo ručne radove. Ona dosta veze, hekla, štrika i šije, jer je po profesiji bila krojačica. I sama sam to radila godinama, samo što sam ja za razliku od nje šila za sebe, porodicu i prijatelje.I nije mi išlo tako loše, naprotiv, bez obzira što sam sama naučila šiti. Heklanih i veženih radova i goblena je mnogo prošlo kroz moje ruke. Neki su poklonjeni i ostavljeni deci, ali ih još uvek ima mnogo na zalihama, a najviše heklanih stvari. Sada se manje bavim time, a više blogom koji upravo čitate.

I tako, naš haustor je na poslednjem spratu i zastakljen, pa smo dobile prikladnu prostoriju za druženje i kafenisanje. Uvek nam se pridruži moja mala vragolasta maltezerka, koja nas zabavlja i nasmejava svojim nestašlucima.

Na jučerašnjoj kafe sesiji iznenađenje. Moja komšinica iznosi i pokazuje mi milje od starog domaćeg tkanog platna, ukrašen jednostavnim vezom i opheklan čipkom. Upravo ga je završila i nije još ni opran. Nije važno, morala sam odmah da ga slikam, jer sam bila oduševljena starim tkanim platnom.

Materijal je jak, čvrst i debeo, verovatno mešavina lana i pamuka, a možda i konoplje. Teško je odrediti. Znam  samo da me je podsetio na slamarice, koje sam viđala još u ranom detinjstvu. To platno je izuzetno prijatno za spavanje i leti i zimi, a što se više pere sve je mekše i belje. I skoro nepoderivo.

Danas postoje platna koja se predstavljaju kao domaća i tkana, ali ovavko sam sigurna da se ne može pronaći, osim u bakinim škrinjama. Ona ga je dobila od svoje ptijateljice, upravo iz jedne takve škrinje. Muzejski primerak, prelepo. Nadam se da se to na slici može verodostojno videti.


Leave a Reply