Žuta bluza sa tulipanima

Ova žuta bluza sa tulpanima je jedan od primera na kojem se vidi koliko veženi detalji na pletenoj odeći mogu biti efektni i osvežavajući. Sigurna sam da ova bluzica bez tog veženog detalja ne bi bila tako lepa i upadljiva. Ovde je primenjen jedan motiv sa tulipanima, ali to može biti bilo koji motiv više ili manje složen. Naravno da se motivi mogu uraditi pri samom pletenju žakard bodom, ali naknadna izrada posebnom tehnikom veza daje više slobode i kreativnosti, a to je vez bodom petlje (švajcarski vez).

Ispod su detalji i uzorak za izradu ove lepe žute bluzice, kao i slika sa objašnjenjem boda petlje:

Veličina: 38/40

Materijal: 300 gr finog pamučnog žutog konca i po 20 gr svetlo zelenog, maslinasto zelenog, ružičastog, roze i oker. Upotrebite igle za pletenje prema uputstvu na izabranom koncu.

Izrada: Počnite rad odozdo, izradom duple ranfle (1 petlja pravo i 1 petlja obrnuto) dužine 7 cm. Podvijte ranflu i nastavite izradu žakard bodom, žutim koncem, prema umanjenoj šemi. Sastavite prednji i leđni deo, uradite usku ranflu na rukavnim izrezima i širu ranflu na vratnom izrezu (8 cm).

Savet: Cvetni motiv sa tulipanima možete izvesti bodom petlje na ispletenom prednjem delu bluze ili ga isplesti žakard bodom prilikom izrade prednjeg dela. Izaberite po vašoj želji ili ono što vam je jednostavnije.


Leave a Reply