Kesa po kesa pa torbica

Torbica od najlon kesa ili nešto drugo

Kesa po kesa torbica ili nešto drugo, jedna od onih ideja kada ni od čega napravite nešto. Upravo tako, od starih najlon kesa koje vam se provlače po kući i prave gužvu i nered možete napraviti nešto lepo i korisno. Ne biste da ih bacite, a ne znate šta ćete sa njima.

Evo ideje!  Obradom i heklanjem napravite ceger, torbicu, ranac, priveske, podmetače za čaše ili ukrase za jelku. Tehnika je ista kao i heklanje od ostalih materijala, a razlika je jedino u tome što je teže raditi sa kesama zbog krutosti materijala i veće klizavosti na iglama. Možete upotrebiti  skoro sve, od onih većih do onih malih, slabih. Sve osim biorazgradivih koje nisu pogodne za rad jer su loše za heklanje. Ali one sa pijaca i tanje kese koje se ne tretiraju kao biorazgradive i koje su najveći zagađivači, i dalje su najbolje za pletenje. Kako ekološka svest raste, sve je više tih “biorazgradivih” pod znacima navoda, baš kao što čitate. Ali još uvek ima mnogo i onih drugih koje se mogu  umesto bacanja u smeće korisno upotrebiti.

Finalni proizvodi su prepušteni vašoj mašti i kreativnosti, ali će od njih biti sigurno velike koristi. Bilo da je to upotrebna vrednost,  lična ušteda ili dodatna zarada.

Za jednu torbu je potrebno od 60 do 100 kesa u zavisnosti od veličine kesa, debljine sečenja i tehnike heklanja. A heklanje može biti od onog najjednostavnijeg osnovnog boda do bezbrojnih kombinacija i mustri, baš kao i kod svih drugih materijala za heklanje. Izbor dezena je takođe prepušten vašoj mašti i kreativnosti.

Postupak obrade i pripreme je sledeći: Kesama odsecite ručice i rub, a ostatak isecite na trake. Od debljine isečenih traka zavisi tekstura rada (fina ili gruba). Za neku srednju opciju, kese isecite na 10-12 traka. Trake spojite mrtvim čvorom i tako ćete dobiti nit koju možete smotati u klupko.  To klupko  uz pomoć igle za heklanje pretvorite u korisnu i vama dragu torbicu.

Za izradu ručki i ostalih detalja na torbi možete kombinovati i druge različite materijale, što može samo oplemeniti izgled vaše nove torbe.


Heklane torbe 2
Heklane torbe od kesa 2

[…] materijale. Veoma lepe i praktične torbe možete isheklati od plastičnih traka, različitih boja. Torbe od plastičnih traka su veoma jake i dugotrajne. Trake možete kupiti gotove ili iseći plastične kese na šire trake […]

12 mjeseci ago

Leave a Reply