Vez na kanafas platnu

Vez na kanafas platnu je nekada bio veoma popularan i korišćen je uglavnom za izradu posteljine. Zapravo, takva posteljina je nekada bila u širokoj upotrebi i veoma cenjena. Napretkom tehnologije, koja nudi obilje dezena i mašinski rađenih aplikacija, ovako ručno rađena posteljina je gotovo nestala. Kanafas platno je danas teško pronaći ili je izbor veoma oskudan. Pa ipak, lepo je videti starinske promerke ovih radova, koje danas ne možete pronaći u prodaji.

Uspela sam da pronađem dva starinska rada od skoro pre 50 godina, pa ću napiasti nešto o načinu izrade i bodovima koji su se koristili za vez. Neke od ovih bodova sam koristila i sama u mladosti za izradu prostirki i sedalica za stolice. Bio je to vez na jutanom platnu za vreće sa raznobojnom vunicom. Slike, na žalost, nemam jer je većina tih radova vremenom nestala.

Za radove koje vidite ovde na slikama korišćene su tri vrste bodova za vez:

Štedljivi bod za popunjavanje

Već sam pisala o ovom bodu, ali da ne biste tražili po blogu ponavljam tekst. Koristi se za prekrivanje većih površina, a obično se radi na gušćem platnu. Ako se platno zategne na đerđef, vez će biti pedantnije urađen. Iglu se ubada u tkaninu uvek na ivici nacrtanog motiva prema unutra i izvlači za 2-3 mm, naizmenično gore i dole. Naričito je dobar efekat sa šatiranim koncem.

Zvezda pokrstica

Iz sredine tačke boda se prave grančice. Rad ide sa leva na desno u gornjem redu i napravi se polovina boda. Na kraju reda se okrene u nazad i završi se bod.

Tapiser bod

Jedna varijanta tzv. duple pokrstice. Prvo se napravi pokrstica u obliku X, zatim se pokrije u obliku +. Ako je bod prilično velik, kao u ovom slučaju (slika sa strane), poslednja vodoravna nit se pravi tako da na sredini jednim malim ubodom se pričvršćuju sve prethodne niti.

Upravo ovim bodom se na čvrstom jutanom platnu mogu raznobojnom vunicom prema šemama izrađivati slike (tapiserije), mini tepisi, sedalice za stolice i dr. Radi se jedan tapiser bod na 4×4 niti jutanog platna.Kanafas vez
Kanafas vez tapiser bodom

U ovom slučaju završna faza boda je vodoravna nit, koja je u stvari dva boda, jer ubodom na sredini se pričvršćuju ostale niti.


Šeme za izradu

Leave a Reply