Bodovi za izradu lišća i latica

Bodovi za izradu lišća i latica vezom

Vez na platnu je prava umetnost, a za izradu motiva postoji mnogo tehnika, kojima se postižu specijalni efekti i dodaje poseban čar svakom izveženom detalju. Ovde je objašnjenje za nekoilko bodova kojima se često izrađuju latice i lišće cvetnih motiva.

Prišivanje istom niti

Kod ovog se veza jedna neprekinuta nit upotrebljava i za polaganje i za prišivanje. (Prišivanje niti i polaganje niti su dve rzličite tehnike, koje su nastale sa svrhom da se istakne navez. Kod prišivanja niti na površinu tkanine se položi jedna ili više niti i prišije u određenom položaju drugim koncem.) Kod prišivanja istom niti postoje dve osnovne vrste: prišivanje na buhara način i prišivanje na rumunski način. Kod prišivanja na buhara način labavo položene niti konca prišivaju se kratkim, zetgnutim bodovima, dok su kod rumunskog načina bodovi kojima se niti pričvršćuju dugi i labavi.

Prišivanje na buhara način – Polažite niti jednu po jednu i prišivajte u povratnom redu kratkim bodovima konopca u pravilnim razmacima, tako da stvore uzorak sa porečnim crtama.

Prišivanje na rumunski način – Polažite labavo niti jednu po jednu i prišivajte ih u povratnom redu dugim, nezategnutim bodovima konca.

Prišivanje rumunskim bodom – Radite slično kao kod rumunskog načina prišivanja, ali sa samo jednim bodom konopca u svakom redu.

Kritski bod

Zove se još i izduženi bod pera. Upotrebljava se za ispunjavanje. Lako se može prilagoditi za izradu širokih ili uskih oblika, što se postže jednostavnim menjanjem dužine bodova. Može se raditi bodovima stisnutim jedan uz drugi ili razmaknutim, tako da se kroz njih vidi tkanina, ili u obliku crte.

Riblja kost

Najčešće se upotrebljava za ispunjavanje lišća i latica cveća, a pogodan je takođe i za rubno ukrašavanje, ako se radi bodovima jednake dužine. Najpre se napravi jedan mali središnji bod na vrhu motiva, a zatim se rade kosi bodovi naizmenično na obe strane, ispod osnove prethodnih bodova. Naizmeničnom upotrebom dveju igala ovim se bodom može vesti u više boja.

Nepravilan obamet

Radi se od leva udesno. Bodovi su različite visine: dugi, srednji i kratki. Ovim se bodom izrađuju okrugli uzorci.

Kopljasti bod

Dugački povratni bod koji jednim potezom pokriva određenu liniju. Radi se od sredine prema gore s time da se igla ponovo ubode od početka prethodnog boda.

Bod margarite

Radi se od sredine prema van. U sredini vezite bod lančića, zatvorite omču sa jednim povratnim bodom tako da provučete nit ispod tkanine,a izvučete je ponovo na sredini i počnete drugu omču lančića. Ovim se bodom obično vezu latice cvetova.

Leave a Reply