Vežena posteljina za decu

Dok su naša deca mala i preslatka, svi mi nekako volimo da je i sve ostalo oko njih isto tako slatko. Soba, garderoba, posteljina …

Evo jedne ideje za unikatnu posteljinu u dečijoj sobi. Na krevetskom prekrivaču možete  izvesti ovaj lepi motiv leptira ili leptirice.  Vez se radi na belom panama platnu bodom pokrstica u odnosu 1:1 muline koncem u naznačenim bojama, ali možete ih i prilagoditi svome ukusu.

Platno iskrojite u obliku ovala, porubite ivice i ukrasite prigodnom uskom bordurom. Zatim ga aplicirajte na sredinu prekrivača. Ivice ukrasite čipkanom bordurom.

Ovaj motiv je pogodan i za izradu minijaturne slike goblen bodom u odnosu 1:4, sa 2 niti muline konca. Za bod pokrsticom koristite 3 niti muline konca.

Sa dodatnim motivom za vez, uz prekrivač napravite i odgovarajuću posteljinu za dečiji krevetac. Ispod pokrivača postavlja se koperta koja je u gornjem delu presavijena preko prekrivača. Cvetni motiv radi se takođe bodom pokrstica na presavijenom delu koperte u obliku bordure. Za kopertu možete slobodno odabrati isto panama platno, jer je čisti pamuk, prijatno je meko i lako se održava. Pri krojenju povedite računa o pravcu niti. Od istog platna napravite i navlaku za jastučić, a gornji levi ugao ukrasite cvetnim motivom iz bordure.

Za vez koristite muline konac Puppets ili neki drugi u približnim nijansama.

Šeme sa detaljima izrade u PDF formatu možete preuzeti OVDE

Leave a Reply