Prolećna šetnja kroz Sombor

Prolećna šetnja kroz Sombor i nekoliko snimljenih fotografija

Moja ljubimica i ja juče smo krenule u uobičajenu dnevnu šetnju gradom i usput napravile nekoliko fotografija. Sombor ne zovu bez razloga gradom zelenila. Ono naprosto pršti na sve strane u proleće kad krene bujanje vegetacije. Gradski park i čitav grad je prepun ljudi u prepodnevnim satima, uprkos nesnosnoj majskoj vrućini ovih dana. Sve klupe u parku su bile zauzete, pa smo nas dve šetale i šetale … do apoteke, prodavnice, pijace. E onda smo srele moju koleginicu sa posla i pronašle dobar razlog da sednemo u baštu gradske kuće, popijemo kafu i malo odmorimo. Ja kafu, a Anđela vodu. Ne prija joj baš ova vrućina, vreme je za skoro šišanje.

U povratku sam napravila nekoliko fotografija dok je moja ljubimica odmarala pored klupe. Dok sam fotografisala, nekako mi zapade za oko nova frontalna fasada na zgradi Županije. Mislim da su to u opštini renovirali prošlo proleće i izgleda i zamenili prozore, bar tako mi se čini. Prolazim tuda svakodnevno, ali nisam nešto posebno obraćala pažnju na detalje. Ali danas, dok sam slikala nešto mi je zasmetalo, nešto mi je tu nedostajalo. I onda shvatim da je taj frontalni deo fasade ofarban u mnogo svetliju boju od ostatka građevine, mnogo svetliju nego što je to oduvek bila. Ne dopada mi se, kao da se tu preselila neka druga zgrada, neki drugi Sombor. Na slici sa strane je bočni deo zgrade sa starom fasadom, slikan iz moje ulice, pa možete uporediti i sami.

Ne znam da li je stvar ukusa ili navike, ali imam osećaj kao da su ti stari tonovi boje činili ovaj deo Sombora onim što jeste.


Sombor maj 2022.

Leave a Reply