Veženo jastuče korpica ruža

Vežena korpica sa ružama na jastučetu – Bod pokrstice

Veličina: 40×40 cm

Veličina veza: Oko 28×28 cm

Materijal: 0,50 m tkanine za brojanje širine 140 cm (leakril), 1 patent zatvarač 30 cm dužine, po jedna štringlica konca za vez (boje priložene uz šemu, ili slične).

Izrada: Tkaninu krojiti 50×90 cm i opšiti krojene ivice. Obeležiti prednju stranu jastučeta i pri tome uzane strane složiti jednu na drugu i obeležiti pravi pregib. Paralelno sa ovom ivicom na rastojanju od 40 cm obeležiti sledeću liniju. Unutar ovih obeležavanja na prednjoj strani jastučeta obeležiti još jednu uzdužnu i porečnu sredinu i vez rasporediti na sredini tkanine (vidi ucrtane strelice na uzorku za brojanje).

Jedna pokrstica obuhvata 3×3 niti tkanja. Neoznačena površina predstavlja osnovu. Jastuče zaseći na 42×82 cm i opšiti krojene ivice. Uzane strane položiti licem na lice i spojiti ih štepanjem sa obe strane za oko 6 cm. Raspeglati dodatke za šavove. Ušiti patent zatvarač i otvoriti ga, a zatim jastuče opšiti sa obe strane.

Već sam pisala o sličnoj šemi za jastučić (cvetni venac) po kojoj sam napravila goblen. I po ovoj šemi sam napravila goblen sa tri niti konca na umanjenoj verziji 2×2 niti goblen platna i 4 goblenska boda. Izbor je na vama … jastuče ili goblenska slika?


Leave a Reply