Kako izabrati adekvatne zavese?

Kako izabrati adekvatne zavese za svoj životni prostor?

Zavese uglavnom imaju dekorativnu ulogu u životnom prostoru, ali mogu poslužiti i kao ukrasni zastori umesto vrata i sl. Pastelne boje, prirodni tonovi, narodni motivi, često se nalaze na prozorima. Postoje i nove  tendencije za  boje, pa čak i za mešavinu različitih boja na istom prozoru. Pri kupovini treba imati u vidu da velika površina zavesa stvara veliku obojanu masu, koju morate uravnotežiti sa drugim obojanim površinama u istim tonovima u celoj prostoriji.

Zavese mogu prirodno da promene dimenzije prostorije, uopšte one smanjuju površinu, ali se mogu koristiti i neki trikovi za određene vizuelne efekte:

  • Uske zavese povećavaju visinu, kao i prugasti motivi ili vertikalne linije, dok široke zavese smanjuju visinu
  • U slučaju uskog prozora, široke zavese koje prelaze širinu prozora sa svake strane davaće utisak šireg prozora
  • Ako su dva prozora približena, stavite zavese kao da se radi o jednom prozoru i sa jednom garnišnom

Kada se radi o izboru motiva, držite se nekoliko jednostavnih pravila:

  • U jednoj prostoriji sa više prozora izbegavajte pretrpane motive
  • Mala prostorija teško podnosi krupne motive
  • Kod jednobojnih i svetlih zidova sve je dozvoljeno u pogledu materijala i dezena, sa druge strane kod jače obojenih zidova i zidova sa motivima primerenije je odabrati jednobojne zavese

Zastiranje prozora zavesama i storama je veoma važno za dekoraciju prostorije, ali je takođe i tehničko pitanje. Zavesa je namenjena da spreči poglede spolja, omogućavajući istovremeno ulazak svetla. Deblje zavese unose i dekorativne karakteristike zbog svog materijala, boja i eventualnih motiva, ali imaju i izolacione kvalitete. Štite od hladnoće i smanjuju buku koja dolazi kroz staklo, a poboljšavaju i akustičnu udobnost smanjujući zvučne efekte i odbijajući zvuk.

Kombinacija je bezbroj u odnosu na izbor boja i dezena, ali i načina postavljanja na prozor. Od jednobojnih do kombinacija više boja i vrsta materijala, postavljenih iz jednog i dva dela na istu garnišnu, ili postavljenih na dve vodilje. Zavese mogu biti nabrane ili plisirane. Plisei ili nabori se lako izrađuju pomoću traka za nabiranje ili zakački.

Skupljanje zavesa omogućuje da se zavesa ili zastor podignu i da se oslobodi deo prozora. Traka za skupljanje zavesa je dekorativni element i ona može biti kruta ili meka, od metala, plastike ili tekstila. Visina na kojoj se zavesa skuplja je određena tradicionalnim pravilima za stilske zavese.

Zavesa se skuplja na 1/3 ili 2/3 ukupne visine, ali nikad na polovini. Izuzetak su italijanske zavese, kod kojih se skupljanje vrši u visini garnišne.

Zavese slika 2
Zavese pravilno podvezivanje

Visinu i širinu zavesa možete uvek odrediti prema važoj želji i potrebi, ali i ovde postoje neki standardi. Klasična zavesa je 2-3 cm od poda ili sa tendencijom da se „vuče“ po podu, što i nije baš praktično. Kad je u pitanju širina zavesa i ovde je takođe skoro sve moguće. Tradicionalno za nabrane zavese potrebna je širina koja je dva do tri puta veća od dužine garnišne. U savremenoj dekoraciji, fiksirane ili polufiksirane zavese imaju širinu koja je između jedne i jedne i po dužine garnišne.

Evo jedan trik sa kojim možete povećati mali tavanski prozor:

Zavese slika 3
Zavese vizuelni efekat

Leave a Reply