Opheklavanje dugmadi koncem

Dugmad opheklana koncem, vunom ili materijalom od koga je napravljen odevni predmet mogu biti namerno izabran dekorativni detalj, ili iznuđen izbor u slučaju kada nije moguće pronaći odgovarajuću gotovu dugmad.

Opheklati se mogu sva dugmad, ali najprikladnija su ona koja pozadi imaju ušicu za prišivanje. Malu okruglu dugmad možete sami napraviti heklanjem presvlake i čvrsto je ispuniti ostatcima vune ili konca. Za izradu heklane dugmadi vrlo je pogodan macerizirani pamuk koji je dovoljno tanak i može se nabaviti u svim bojama. Upotrebite još tanju iglu za heklanje nego što se preporučuje, kako bi presvlaka dugmeta bila što gušća.

Većina dugmadi koju vidite na slici sa strane opheklana je niskim stubićima i jednaka su spreda i pozadi. Presvlake za veću dugmad možete početi običnim lančićima, a zatim preći na niske stubiće. Na belo-plavom i narandžasto-smeđem dugmetu isheklani su riševi od lančića, a zlatno dugme je presvučeno čipkastom presvlakom od niskih stubića i lančića.

Izrada dugmadi:

  • Počnite malom omčom od lančića ili niti obavijenih u prsten. Heklajte niske ili obične stubiće kružno, dok ne formirate krug, malo manji od dugmeta. Isheklajte još nekoliko krugova, a da ništa ne dodajete.
  • Dugme uvucite u presvlaku, pazeći da ona tesno prijanja uz dugme.
  • Isheklajte još nekoliko krugova, pa onda nit presecite tako da ostane oko 50 cm dugačka. Provucite nit kroz očice poslednjeg kruga i čvrsto zategnite. Kraj niti dobro ušijte, ali nemojte odrezati. Kasnije ćete njome prišiti dugme.

Slika ispod prikazuje opheklano dugme otpozadi.


Opheklana dugmad
Opheklana dugmad

Leave a Reply