Likovna tehnika papir – maše

Papir-maše (papirna kaša) je likovna tehnika izrade upotrebnih predmeta od usitnjenog starog papira (figura, skulptura, nameštaja, itd.).

Iz večite potrebe za recikliranjem starog upotrebljenog papira, pre skoro hiljadu godina nastao je papir-maše. Uprkos svojim antčkim korenima (pojavio se u Kini u II veku pre Hrista), tek nedavno je priznat kao umetnost, premda minorna. Bez obzira što je danas organizacija recikliranja starog papira mnogo bolja, još uvek ima mnogo onih koji nastavljaju da bacaju papir u smeće. A taj papir može da se upotrebi i za stvaranje umetničkih predmeta.

Posvetiti se ovom poslu znači praviti predmete ili prekrivati osnovne forme, koristeći listove papira (najbolje su dnevne novine, zato što lako upijaju lepak), koji se cepkaju i nikada ne seku makazama. Gotov i osušen predmet može naknadno da se obrađuje (brusi, seče) i ima čvrstoću drveta.

Papir-maše se prodaju već osušene u prodavnicama, ali sigurno ćete osetiti veliko zadovoljstvo kada ga sami napravite, svojim rukama.

Evo jedan od načina:

  • Sitno iscepkati listove novina i ostaviti ih u vodi najmanje 48h
  • Pokupiti papir, dobro ocediti, zatim staviti u pamučnu kesicu i udarati drvenim čekićem sve dok se ne svede na oblik pljeskavice
  • Kada se eliminišu sve grudvice, dodati vinilski lepak i prstohvat gipsa, zatim mesiti rukama sve dok masa ne postane meka i elastična, odnosno spremna za obradu

Ukoliko ne želite odmah pristupiti izradi željenog predmeta, možete sačuvati mokri papir u dobro zatvorenoj plastičnoj kesici, pa to učiniti kasnije kad budete raspoloženi za kreativan rad.

Evo nekih slika, koje sam pronašla na Flickr-u, a ko zna šta sve još spretne i vredne ruke mogu da naprave od te papirne kaše.


Leave a Reply