Uskrs i ukrašavanje jaja

Uskrs i šarena uskršnja jaja

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik, koji se praznuje još od apostola. Na prvom vaseljenskom saboru odlučeno je da se praznuje jednog dana i to posle prolećene ravnodnevnice, u prvoj nedelji posle jevrejske Pashe i punog meseca. Uskrs je pokretni praznik, pada uvek u nedelju i može pasti u razmaku od 35 dana, odnosno u periodu od 4. aprila do 8. maja.

Običaj je da se za Uskrs kuća dekoriše sa mnogo prolećnog cveća, jer posle duge zime to je pravo osveženje kuće i dah nove energije i života. Uskršnji aranžmani uzeti iz prirode će usrećiti i vas i vaše ukućane. To mogu biti cveće, grančice vrbe, mahovina …

Neizostavan detalj, koji ima dugu tradiciju vezanu za Uskrs su šarena jaja. Po narodnom verovanju, to je ženski posao i smatra se svetom radnjom kojoj se pristupa sa pobožnošću,ljubavlju i čistotom u srcu i duši. Jedan od najstarijih načina šaranja jaja kod nas je šaranje voskom, koji je nazeminjiv u religijskim obredima. U rastopljen vosak (ne sme biti suviše vruć, jer se onda razliva) može se dodati neka boja u prahu ili voštana boja.

Postoje tri vrste tradicionalnog šaranja jaja: šaranje jaja različitim crtežima ili likovima izvedenim na jedan od mnogobrojnih načina. Druga vrsta su šarena jaja kod kojih se efekat postiže različitim slaganjem boja nanošenjem na ljusku jajeta. Treća vrsta su jaja koja se ukrašavaju lepljenjem listovima biljaka, traka, sličica, nalepnica …

Šaranje jaja je prava umetnost, a načina je bezbroj. Dekupaž, presvlačenje svilom, rišelje tehnika, umakanje u više boja da se dobije efekat prepeličijih jaja ili mermera, reljefni voštani motivi, pa čak i ukrašavanje heklanom košuljicom.

Jedan od meni najdražih načina je bojenje u lukovini. Svako jaje pojedinačno obavija se komadom najlon čarape, kojim je pričvršćen listić, cvet, detelina, maslačak … Jaja se stavljaju u hladnu vodu sa dosta lukovine i kuvaju na umerenoj temperaturi da ljuska jaja ne ispuca. Nakon što se skuvaju, ostave se 10-tak minuta u toj vodi, da bi boja bila bogatija. Zatim se vade, oslobode od poveza i premažu gazom natopljenom suncokretovim uljem, jer tako dobiju sjaj. Prava EKO jaja, sa postojanom prirodnom bojom.

 Uskršnja jaja možete koristiti kao ukras, mali poklon ili suvenir za uskršnji ručak ili čak pripremiti uskršnji desert u obliku medenog jajeta, kao što to rade Slovaci.


[…] dekorativni aranžmani su, osim tradicionalnog farbanja jaja, nešto što će ovaj vrlo važan verski praznik učiniti lepšim i veselijim. Možete ih napraviti […]

1 godina ago

Leave a Reply