Veženi stolnjak sa tulipanima

Veženi stolnjak  od platna sa silizovanim tulipananima

Ovo je jedan jednostavan elegantan stolnjak od platna sa naveženim stilizovanim tulipanima. Radjen je punim bodom u nekoliko boja, a dekorativni lukovi radjeni su bodom obameta. Ovaj je u nijansama plavo-zeleno, ali vi možete izabrati boje po vašem ukusu. Uradila sam još jedan u kombinaciji bordo-crveno-zeleno i on je za moj ukus bio lepši, nekako prijatno osvežavajući. Njega sam poklonila, pa nisam u mogućnosti da vam priložim sliku.

Za vez odaberite malo čvršću pamučnu ili lanenu tkaninu. Preslikajte indigom na platno uzorak sa šeme, a pre toga pažlljivo izrežite ivicu po lukovima bordure, tako ćete je lakše iscrtati. Veličinu odredite prema svojoj potrebi, sa tim da je morate uklopiti sa uzorkom (ponavljate ravni deo motiva,dok uglovi ostaju isti). Za vez koristite dvonitni mouline konac (za goblene) i radite punjenim bodom i to: spoljne latice kosim punjenim bodom,srednju laticu vodoravnim, a listiće gore na obema stranama okomitim punjenim bodom ; motive izmedju tulipana vezite vodoravnim, a poprečne linije na krajevima svakog luka okomitim punjenim bodom.

Uradite kompletno lukove bordure bodom obruba pa tek onda isecite platno na 2-3 mm tik do bordure. Zatim nežno iščupkaje prstima ostatak platna i na kraju fino obrežite preostale sitne niti. Za ovo će vam trebati dobre makaze (oštre).

Ako vam nešto baš i nisam dobro objasnila, uvek me možete pitati preko kontakt forme. Uživajte u svom novom stolnjaku.


Klik za uvećanje slike

Leave a Reply