Šta je zapravo bidermajer?

Bidermajer i njegovo pravo značenje

Pri pomenu reči bidermajer prva asocijacija je svečani buket cveća, koji mlada nosi na venčanju. A šta je zapravo bidermajer?

Bidermajer je ime ličnosti koja je izmišljena u prvoj polovini XIX veka, kako bi predstavljala dobroćudnog Nemca, ljubitelja tihog i mirnog života. Kasnije se njime označavao kulturni pokret, kao i novi stil nameštaja, koji je spajao funkcionalnost i udobnost sa leptom porcelana i stakla u boji.

Danas se koristi u vezi sa umetnošču pravljenja rukotvorina, koja nalazi sve više pristalica. Bidermajer kreacije se pre svega sastavljaju od prirodnih elemenata, kao što su grančice i semena raznih vrsta, međusobno povezanih mesinganom, bakarnom i gvozdenom žicom, koje se ukrašavaju čipkom, ukrasnim trakama i perlicama.

Fundamentalni elementi ove tehnike su spirala od mesingane žice, pomoću koje se prave i popunjavaju forme filigranskim efektom i gutepaka, trake koja se posebno koristi za presvlačenje drški cvetova i za spajanje nekoliko elemenata.

Danas je postao neizostavan detalj za mladenku prilikom svadbene ceremonije, a najčešće se koriste varijacije kombinovane sa prirodnim cvećem.


Leave a Reply