Rolka sa rebrastim bodom

Plavi  rol džemper pleten rebrastim bodom

Ovo je novi plavi rol džemer koji sam isplela u januaru. Zima polako izmiče, ali doći če i sledeća,pa će opet biti od koristi. Rađen je prema uputstvu, koje možete pronaći ispod posta. I ja sam ga pronašla negde na internetu. Uputstvo je za veličinu 38, ali sam ja veličinu prilagodila sebi. Utrošila sam 600 g plave vune Burcum klasik za igle br 4. Vunu sam pronašla na internet prodavnici, tada je bila na sniženju. Uradila sam probu, kako je u uputstvu navedeno i tako izračunala koliko petlji moram nametnuti da bi dobila veličinu koja meni odgovara. Rol kragnu sam prilagodila svom ukusu.Završila sam je labavim bodom, okrenila na unutrašnju stranu i rukom ušila po nametnutoj osnovi za kragnu. Tako više volim, nego da je stalno zavrćem i nameštam.

Pletena rolka
Pletena rolka

Možda to danas baš i nije u modi, ali je vrlo prijatno za hladne zimske dane (toplo). Umesto okrugle igle upotrebila sam 5 klasičnih igala za kružno pletenje br 4,koje već imam od ranije. Kupila sam istu takvu belu vunu, od koje sam naštrikala još jedan takav džemper pre ovoga, da mi brže prodju ovi tmurni zimski dani. Štrikam i nema zime, nema pandemije … brojim i odmaram.Ovaj plavi ću pokloniti kćerki, ako joj ne bude “retro”. Šta da se radi, nova vremena,novi ukusi.


Materijal: uzeti otprilike 350 g vunice srednje debljine, igle za pletenje broj 4 i okruglu iglu od 60 cm dužine broj 4. (za vel. 38)

Rol džemper
Rol džemper šema vel. 38

Rebra: 2 p. pravo, 2 p. obrnuto, naizmenično.

Proba rada: 22 p. i 29r.=10x10cm.

Ledjni deo: plesti početak sa 102 p. rebrima. Posle 40 cm = 116 r. od početka završiti za izreze oko ruku sa obe strane u svakom 2. redu 1 put 4 p.,2 puta 2 p. i 2 puta 1 p. = 82 petlje. Posle 18 cm = 52 r. visine izreza oko ruku završiti za ramena sa obe strane u svakom 2 redu 4 puta 6 petlji. Preostalih 34 p. za vratni izrez uzeti na pomoćnu iglu.

Prednji deo: plesti kao ledjni, ali sa dubljim vratnim izrezom. Već posle 8 cm = 24 r. visine izreza oko ruku završiti za vratni izrez 10 srednjih petlji i obe strane završiti odvojeno. Sa ivice vratnog izreza završavati nadalje u svakom 2. r. još jedanput  4 petlje, 1 put 3 petlje, 1 put 2 petlje i 3 puta 1 petlju. Ramena iskositi u istoj visini kao na ledjnom delu.

Rukav: početi sa 46 petlji i plesti rebra. Za kosinu dodavati istovremeno 5 puta u svakom 12. r. i 6 puta u svakom 10. r. 1 petlju = 68 petlji. Posle 45 cm = 130 r. od početka završiti za kugle rukava sa obe strane u svakom 2 r. 1 pvt 3 petlje, 1 put 2 petlje, 13 puta 1 petlju, 2 puta 2 petlje, 1 put 3 petlje, 1 put 4 petlje i preostalih 10 petlji odjednom.

Izrada: rastegnuti delove, ovlažiti ih i ostaviti da se suše. Ušiti šavove. Uglaviti rukave. Sa ivice izreza oko vrata prihvatiti okruglom iglom 136 petlji. Plesti ujedno sa petljama sa pomoćne igle u krugovima rebra. Posle 20 cm = 58 krugova završiti petlje. Rol-okovratnik presaviti do polovine na spoljnu stranu.

[…] pletenja i osnovni bodovi su mi poznati, pa sam tako prošle zime došla na ideju da ispletem dva rol džempera, jer u gomili tih kineskih stvari naprosto nisam mogla pronaći ono što mi odgovara. Na datom […]

1 godina ago

Leave a Reply