Jeftinije elektronske knjige

Ne morate više kupovati skupe štampane knjige!

E-knjige su knjige u digitalnom formatu koje se mogu čitati na vašem računaru, eReader uređaju, mobilnom telefonu ili tabletu.Dolaze u različitim formatima.Format e-knjige koji vam je potreban zavisi od  toge gde je nameravate čitati  – vaš računar, mobilni telefon, e-čitač itd. Svaki format e-knjige napravljen je za čitanje sa određenim softverom ili na određenom hardveru. Baš kao što će se datoteka .doc otvoriti samo u programu Microsoft Word, određena datoteka e-knjige otvoriće se samo u softveru za koji je stvorena.

E-knjige
Elektronske knjige

Ako imate Windows računar, možete čitati bilo koji format e-knjiga. Kada pronađete e-knjigu koju želite kupiti ili besplatno preuzeti, web stranica koja prodaje/nudi e-knjige reći će vam koji je softverski program potreban za otvaranje e-knjige.

Sada je dostupno mnogo različitih eReader uređaja. Ako imate Kindle, moraćete kupiti sve svoje e-knjige na Amazon.com. Ako imate eReader kao što je Barnes & Noble Nook, Cybook, BeBook ili Sony Reader, možete nabaviti e-knjige od firme koja prodaje uređaj ili od većine nezavisnih trgovina e-knjigama. Vrlo je važno da proverite koji će formati e-knjiga raditi na vašem uređaju. Ove informacije možete pronaći na web stranici na kojoj ste kupili eReader ili u svom priručniku.

Ako imate pametni telefon kao što je iPhone ili Android telefon, možete čitati e-knjige pomoću aplikacije za e-knjige. Tableti s Androidom (kao što su Samsung Galaxy ili Motorola Xoom) takođe mogu čitati e-knjige u istoj aplikaciji. Samo budite sigurni da ste dobili odgovarajući format e-knjige za ove aplikacije.

DRM je skraćenica za upravljanje digitalnim pravima. Ovo je softverska sigurnost koju izdavači knjiga zahtevaju za preuzimanje e-knjiga. Sprečava korisnika da e-poštom pošalje kopiju e-knjige drugim osobama, a takođe vam omogućava korišćenje e-knjige na više uređaja čiji ste vlasnik.

E-knjige su zabavan način čitanja. Najvažnije stvari koje morate zapamtiti je pronaći ispravan format e-knjige za svoj uređaj i slediti sva uputstva za bilo koji potreban softver. Ako čitate na engleskom jeziku, možete pronaći gomilu besplatnih knjiga na internetu:

Project Gutenberg – Kolekcija od preko 45 hiljada e-knjiga dostupnih u ePub, Kindle, HTML i dr.

Open Library – Jedna od najpopularnijih stranica sa više od milion knjiga

Internet Archive – Na ovoj stranici možete pronaći knjige različitih formata i na različitim jezicima

Book Boon – Stranica na kojoj bez registracije možete preuzeti naučne radove ili poslovne knjige

ManyBooks.net – Omogućuje vam besplatno preuzimanje preporučenih i popularnih e-knjiga

Free Ebooks – Ako želite preporuku ili ocenu drugih čitalaca, ovo je idealna stranica za vas

Smithsonian’s Digital Library – Ako se bavite istraživačkim radom ili želite da saznate nešto novo

Europeana – Evropska kultura sa fokusom na umetnost i istoriju

Ni kod nas više ne morate da trošite novac na klasične knjige, već mozete preuzimati e-knjige na srpskom jeziku sa besplatnom  aplikacijom i registracijom po 50% nižim cenama u odnosu na štampane.

EDEN BOOKS – Čitalački raj/ Delfi/Laguna

Leave a Reply