O Somboru slikom i rečju

Sombor – Grad u severozapadnom delu Bačke, krajnjem severozapadu Srbije, vrlo blizu Madjarske granice u pokrajini Vojvodini. Sombor, grad bogate istorije, tradicije i kulture, grad baroknih zvonika, trgova i parkova, širokih ulica sa drvoredima kroz koje još uvek kaska fijaker…

Začetak „Ravangrada“ treba tražiti na jednom od 14 ostrva nepregledne močvare, koju je reka Mostonga svojim tokom obilato razlivala, a danas je ona neznatna rečica u zapadnom delu somborskog atara.

Sombor je grad sa bogatom kulturnom tradicijom. Od posebnog značaja za kulturni život Sombora su brojne ustanove kulture koje deluju u okviru svih nacionalnosti u opštini. U Somboru su rodjeni i stvarali mnogi poznati umetnici.

U Somboru kao i nekim mestima somborske opštine postoji više značajnih ustanova kulture, umetničkih dela i građevina koji su zbog svog izuzetnog značaja i vrednosti zakonom zaštićeni:

Gradska kuća Sombor
Gradska kuća Sombor

Gradska kuća – Jednospratnica u centralnom delu gradskog jezgra, tokom godina postala je simbol grada. Današnji izgled datira iz 1842. godine kada je preuređena za potrebe gradskog Magistrata. U prizemlju ove zgrade smeštene su prodavnice i Gradska kafana, dok je na spratu koncertna sala za nastupe umetnika.

Pozorište
Pozorište Sombor

Narodno pozorište – Zdanje je sagrađeno na inicijativu Deoničarskog društva somborskog pozorišta, formiranog 1879. godine. Prva predstava u zgradi Pozorišta u Somboru održana je 25. novembra 1882. godine

Galerija Sombor
Galerija Milan Konjović Sombor

Galerija „Milan Konjović“ – Nalazi se nasuprot Gradske kuće, sagrađena je 1835. godine i u njoj je bila smeštena prva apoteka u Somboru. Danas čuva i javnosti prikazuje u svom izložbenom prostoru dela našeg sugrađanina, čuvenog slikara Milana Konjovića.

Graskalic Sombor
Grašalkovićeva palata Sombor

Grašalkovićeva palata – Nekad sedište Provizirijata za Bačku i Srem i Uprave carskih dobara. Tu su doseljenici dobijali raspored i tapiju za zemlju i mesta u koja će biti razmešteni.

Zgrada biblioteke
Zgrada biblioteke Sombor

Zgrada biblioteke – Nalazi se na Trgu Cara Lazara i bila je prva mađarska čitaonica u Somboru građena 1884. godine. U njenom dvorištu nalazile su se spomen biste somborskih pisaca Veljka Petrovića i Laze Kostića. Sada su izmeštene na novo šetalište u samom centru grada.

Turska kula
Turska kula Sombor

Turska kula – Uzana jednospratnica građena na temeljima i od materijala jedne turske džamije. Danas deo Istorijskog arhiva na Trgu Cara Lazara.U njoj se danas nalazi umetnički atelje Višinka.

Županija Sombor
Zgrada Županije Sombor

Županija– Velelepna građevina koja se nalazi u predivnom parku u centru grada, ima četvorougaoni oblik, a građena je od 1805. do 1809. Godine. Današnji izgled potiče iz 1882. godine. Kada je završena imala je 365 soba od kojih je najlepša svečana sala sa slikom Ferenca Ajzenhuta „Bitka kod Sente“.

U somboru postoje mnoge ustanove kulture, sportsko-rekreativni centri i objekti, kao i jedna živa slikarska galerija koja stvara, baš u zdanju iz prve polovine 18 veka nazvanom Turska kula. Ona je najstarije sačuvano gradsko zdanje. Postoje i mnoge druge, ali ova je zanimljiva jer je u samom srcu grada.

I danas se održavaju mnoge kulturne manifestacije, likovne izlozbe na otvorenom …


Leave a Reply